Home / Blog / Gezondheid / Aan de slag met je voeding

16 juli 2023

Aan de slag met je voeding

Over voeding valt veel te vertellen. Wat gezond is, daar zijn de meningen over verdeelt. Wat voor de één gezond is, daar kan de ander wel doodziek van worden. Dat jij hier rondkijkt op mijn website betekent naar alle waarschijnlijkheid dat je aan de slag wil met je voeding. Hier heb je vast een reden voor. Wil je een aantal overtollige kilo’s kwijt, heb je last van een hoge bloedruk of een hoog cholesterol? Of wil je een betere huid? Heb je momenteel last van eczeem of acne? Voeding is altijd maatwerk. Doormiddel van een anamnese en eventueel aanvullend (bloed)onderzoek zullen we in kaart brengen waar eventuele overgevoeligheden liggen en of er te korten zijn aan belangrijke vitaminen en mineralen.

Een tekort aan chroom zorgt namelijk voor extra trek in zoetigheid. Dit komt omdat dit mineraal een taak heeft bij het reguleren van je bloedsuikerspiegel. Denk je dus de hele dag aan zoetigheid en kun je in de supermarkt niet langs het snoep vak lopen zonder dat er iets in je karretje beland, dan kan dit duiden op een te kort van het mineraal chroom. Heb je onwijs veel trek in chocolade? Dan is de kans groot dat jouw lichaam hunkert naar extra magnesium. Natuurlijk zijn er nog veel meer signalen die op te korten kunnen wijzen.

Onbewerkte voeding staat centraal, wanneer je aan de slag gaat met je voeding

In de basis is er wel een belangrijk punt dat centraal staat. Wanneer je kiest voor gezonde voeding zul je kiezen voor onbewerkte voeding en moet je suiker gaan minimaliseren. Wist je dat meer dan 80% van de voeding die je kunt kopen in de supermarkt, bewerkt is? Er is dus maar een klein gedeelte van het assortiment in de supermarkt niet of minimaal bewerkt door de voedingsmiddelenindustrie. Wanneer je iets koopt is het belangrijk om etiketten te lezen. Hoe minder ingrediënten er op het etiket staan, hoe minder het product bewerkt is.

De voedingsmiddelenindustrie is daarbij ook nog eens oppermachtig. Er zijn ongeveer 10 grote concerns waar het overgrote deel van alle merken onder vallen. Die hebben 1 doel en dat is om zoveel mogelijk te verkopen. Om dit te bereiken wordt een receptuur zo aangepast om de “door-eet-factor” te verhogen. Dat is de reden dat fabrieksmatig bewerkte producten vaak rijk zijn aan suiker en stoffen die de eetlust opwekken. Je brein wordt letterlijk verslavend gemaakt en heeft daardoor moeite het dooreten te stoppen.

Wanneer je overstapt op zo puur mogelijke en onbewerkte voeding, zullen je smaakpapillen na een aantal weken gevoeliger worden en minder hunkeren naar suiker en smaakversterkers.

Kleine veranderingen maken daarbij al een enorm verschil maken. Zo kun je kiezen voor kant en klare vruchtenyoghurt, maar beter is om te kiezen voor yoghurt met vers fruit erdoorheen. Kies je voor een zakje thee met een smaakje? Of is het beter om een takje munt, een plakje gember of schijfje sinaasappel in heet water te drinken? Een aantal jaren geleden aten we aardappelen alleen zoals ze uit de grond komen en niet in de vorm van aardappelkroketje of röstirondjes zoals ze nu in het vriesvak te vinden zijn.

Gaan wij samen aan de slag met je voeding?

Meer interessante blogs