Home / Gezondheid / DNA-Leefstijl test

DNA-Leefstijl test

DNA, leefstijl en de relatie tot gezondheid

Niet veel mensen zullen gelijk aan DNA denken als het gaat over gezondheid. Dat is jammer want de nieuwste inzichten op het gebied van DNA en leefstijl in relatie tot gezondheid geven hier ontzettend veel nuttige informatie over. Eigenschappen die zorgen voor een goede gezondheid liggen voor een groot deel vast in ons DNA. Daarnaast speelt omgeving, oftewel leefstijl zoals voeding, slaap en beweging, een rol. Welke rol bij jou? De DNA-leefstijl test kijkt in je genen naar specifiek de gezondheidsaspecten die door leefstijl beïnvloed kunnen worden. Dit geeft jou antwoord op de vraag: “wat is een gezonde leefstijl voor mij?”.

 

Inzicht in je gezondheid met de DNA-leefstijl test

Je genen bevatten dus ontzettend veel nuttige informatie die je kunt gebruiken voor het verbeteren van je leefstijl en gezondheid. Ze verklaren verschillen tussen personen op onder andere het gebied van voeding, sport, biologische veroudering en stofwisseling.

De DNA-leefstijl test is het meest uitgebreide gezondheidsonderzoek en geeft je inzicht in 62 verschillende leefstijl onderdelen, zodat je je bewust wordt van de werking van je lichaam. Het resultatenboek van de DNA-leefstijl test combineert vervolgens informatie over aanleg met persoonlijk advies en relevante wetenschappelijke achtergrond.

“In concrete taal betekent dit bijvoorbeeld dat een eiwit- en vezelrijkdieet zorgt voor een gezond gewicht bij iemand die de genetische eigenschap heeft om snel aan te komen door het eten van koolhydraten.”

Als je zicht hebt op je genetische sterke en verbeterpunten kun je, waar nodig, aanpassingen doorvoeren in je leefstijl en voedingspatroon om zo je gezondheid te optimaliseren. Met bloedtesten kun je vervolgens nagaan of deze veranderingen ook het gewenste effect hebben op je gezondheid.

 

Een DNA-leefstijl test, de onderwerpen

Het bovenstaande voorbeeld onderstreept de relatie tussen aanleg, leefstijl en een gezond gewicht, een van de onderwerpen in het DNA test gezondheid en leefstijl onderzoek. Door de nieuwste inzichten op het vlak genetica kunnen er nog tal van relaties gelegd worden. Het onderstaande overzicht laat zien uit welke 11 hoofdthema’s het onderzoek bestaat. Het aantal thema’s per hoofdcategorie is tussen haakjes weergegeven. Ter info wordt onderstaand ook verder ingegaan op twee van de 11 hoofdthema’s.

 • Ideaal lichaamsgewicht (8)
 • Stofwisseling (4)
 • Vitaminen (5)
 • Mineralen (5)
 • Hart en vaten (5)
 • Biologische veroudering (5)
 • Eetgewoonten (4)
 • Sport (12)
 • Cholesterol (4)
 • Ontgiften (4)
 • Verjonging (6)

Denk bijvoorbeeld aan een van de hoofdthema’s, vitaminen.
Iedereen weet dat het belangrijk is om voldoende groente en fruit te eten. Toch komen tekorten aan vitamines regelmatig voor, bijvoorbeeld door een verminderde opname. Bij een DNA-onderzoek wordt nagegaan voor welke vitamines jij specifiek een verhoogde behoefte hebt. Met deze kennis in de hand weet precies welke voedingsmiddelen je kunt toevoegen aan je dagelijkse portie groente en fruit om een tekort te voorkomen.

Een gezond cholesterol wordt in verband gebracht met een lager risico op hart- en vaatziekten.
Er zijn verschillende soorten cholesterol, van het goede HDL-cholesterol moet je voldoende hebben en van het slechte LDL-cholesterol kun je beter wat minder hebben. De nieuwste inzichten op het gebied van genetische aanleg laten zien dat bij sommige mensen het slechte cholesterol stijgt na het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Specifieke voedingsmiddelen kunnen ook zorgen voor een daling. Door middel van DNA-onderzoek kom je erachter welke voedingsmiddelen jou kunnen helpen bij een gezond cholesterol.

DNA-leefstijl-test-uitslag
DNA-leefstijl-test-uitslag

Wat kun je met de uitslag van een DNA-onderzoek gezondheid

Je ontvangt jouw persoonlijke uitslag in een uitgebreid resultatenboek, digitaal en in gedrukte vorm t.w.v. €39,95. In dit boek wordt jouw uitslag samengebracht met informatie over aanleg, leefstijl en relevante wetenschappelijke achtergrond op het vlak van DNA. Om te voorkomen dat het een theoretisch verhaal wordt is al deze informatie erop gericht om te komen tot persoonlijke aanbevelingen die tastbaar zijn voor jou. Met deze aanbevelingen loop je samen met mij in een vervolgconsult van 1 uur door de resultaten en hoe je hiermee aan de slag kunt.

 

Hoe werkt een DNA-onderzoek

De DNA-leefstijl test is een test die je makkelijk en snel kunt afnemen. Na het plannen van de afspraak, bestel ik de DNA test kit. Je hoeft alleen een sample speeksel af te nemen en te versturen via de retourenvelop. Je sample wordt onderzocht in een gecertificeerd Europees laboratorium voor een betrouwbaar resultaat. Zes weken na het versturen van je sample ontvang je de uitslag en kun je na het plannen van jouw consult deze samen met mij doornemen.

 

Opmerking

Misschien denk je bij een DNA test gezondheid direct aan onderzoek naar ziektebeelden die met erfelijkheid te maken hebben. In dit onderzoek wordt hier expliciet niet naar gekeken, alle genen die hiermee te maken hebben worden niet onderzocht.