Hormoon onderzoek+ vrouw is het meest uitgebreide hormoononderzoek voor vrouwen. Hormonen zijn stofjes die een belangrijke rol spelen bij het aansturen van verschillende functies in het lichaam. Door de afgifte van hormonen worden organen en weefsels aangespoord om sneller te werken of juist af te remmen. Een goede hormoonbalans draagt er op deze manier aan bij dat processen zoals groei, spijsvertering en stofwisseling, maar ook emoties, spanning en stress goed verlopen. Wanneer je van een hormoon te veel of juist te weinig aanmaakt wordt gezegd dat je hormonen uit balans zijn. Dit wordt ook wel een hormonale disbalans genoemd. Een hormonale disbalans kan onder andere ontstaan door verkeerde voeding, stress, een tekort aan vitaminen en mineralen of overgewicht.
Hormoon onderzoek+ vrouw is gericht op vrouwelijke hormonen, geeft inzicht in de hormonen progesteron, cortisol en DHEA en toont de verhouding tussen deze drie hormonen. De juiste hormoonbalans is erg belangrijk: bij een disbalans of als de hormoonproductie achteruit gaat kan dit zich uiten in klachten als depressies, gewichtsproblemen, hoofdpijn en migraine, stemmingswisselingen en slaapstoornissen.
Progesteron
Het vrouwelijke hormoon progesteron staat erom bekend voor een goede zwangerschap te zorgen, een gezonde schildklierwerking te bevorderen, bloeddrukverlagend te werken en de slaapkwaliteit te verbeteren. Progesteron wordt ook wel het kalmerende hormoon genoemd. Bij de vrouw wordt progesteron door het gele lichaam (in de eierstokken) aangemaakt en tijdens de zwangerschap in de placenta. Progesteron zorgt er voor dat het baarmoederslijmvlies klaar wordt gemaakt voor de innesteling van een bevruchte eicel. Een tekort komt voor bij veel vrouwen. Onregelmatige cyclus, slaapproblemen en zware menstruatie kunnen hier klachten van zijn.
Cortisol
Je cortisol niveau is mede bepalend voor je stressgevoeligheid. Cortisol wordt in de bijnier aangemaakt. Als je gedurende een lange periode veel stress ervaart maakt de bijnier te lang veel cortisol aan waardoor deze uitgeput kan raken, wat een burn-out wordt genoemd. Veel vrouwen hebben last van een te laag of te hoog cortisol niveau wat kan leiden tot klachten als vermoeidheid, slechte nachtrust, gewichtstoename, een verminderd immuunsysteem, meer behoefte aan suikers, verlaagd libido en verandering van de bloeddruk.
DHEA
DHEA wordt in grote hoeveelheden aangemaakt door de bijnieren. De productie neemt na de leeftijd van 30 jaar langzaam af. DHEA wordt ook wel het anti-stresshormoon genoemd vanwege de bewezen positieve werking op het humeur en bij depressiviteit. Als er sprake is van veel stress wordt er meer cortisol aangemaakt. Als reactie hierop neemt de aanmaak van DHEA toe om het cortisolniveau te reguleren. Dit voorkomt dat het cortisolniveau voor een langere periode hoog is wat een negatieve invloed heeft op spieren, hersenen, het immuunsysteem en stressklachten. Naast een regulerende werking, zijn er aanwijzingen dat DHEA het afweersysteem ondersteunt, je geheugen kan verbeteren en overgewicht helpt te verminderen.
Oestrogeen dominantie
Ter aanvulling op de basis hormonen kijken wij ook naar het hormoon oestrogeen.
De Oestrogeen dominantie test geeft je inzicht in de oestrogeen en progesteron niveau en de verhouding tussen deze twee hormonen. Een goede verhouding is cruciaal om je goed in je vel te laten voelen.
Wat is oestrogeen?
Oestrogeen is een vrouwelijk hormoon. Vrouwen hebben oestrogeen nodig, mede voor de ontwikkeling van de baarmoeder. Een te hoog oestrogeen niveau is echter niet wenselijk. Ook is oestrogeen belangrijk voor de slijmlaag in de baarmoeder, die een cruciale rol speelt bij de innesteling van een zaadcel bij de start van een zwangerschap.
Wat als oestrogeen dominant wordt?
Er zijn verschillende oorzaken voor een oestrogeen dominantie. Zo heeft langdurige stress een negatieve impact, net als de inname van herbiciden en pesticiden in bespoten groenten en fruit. Een oestrogeen dominantie kan vervelende effecten hebben, zoals problemen rondom het zwanger worden, hoofdpijn en migraine en gewicht gerelateerde problemen. Oestrogeen dominantie kan tot klachten zoals PCOS, Polycysteus Ovarium Syndroom of PMS, premenstrueel syndroom, leiden.