Home / Gezondheid / Intolerantietest

Intolerantietest

Heb ik last van een voedselintolerantie of een voedselallergie? 

Met een intolerantietest kunnen we uitzoeken of je last hebt van een voedselintolerantie. Bij een voedselintolerantie is het immuunsysteem niet betrokken. Je lichaam reageert anders op voedsel door bijvoorbeeld een tekort aan bepaalde enzymen. De oorzaak van het probleem neemt een andere weg dan bij een voedselallergie. Voedselintoleranties kunnen heel vervelend zijn, maar zijn niet gevaarlijk. Een voedselintolerantie is vaak minder heftig dan een voedselallergie en de symptomen komen later op. Deze niet-allergische reacties treden meestal binnen maximaal 48 uur op. 

Bij een voedselallergie krijg je een sterke lichamelijke reactie in je neus, ogen, keel, huid, longen, hart en bloedvaten en/of je spijsverteringskanaal, zoals een jeukende mond of een opgezwollen keel.  

Het is belangrijk om te weten dat een voedselallergie levensgevaarlijk kan zijn, omdat de lichamelijke reacties snel zullen optreden na aanraking met het allergeen: binnen twee uur. 

De 5 meest voorkomende voedselintoleranties zijn: 

  • Melk en melkproducten 
  • Tarwe en gluten 
  • Peulvruchten  
  • Eieren 
  • Gist 

Symptomen van een voedselintolerantie: 

  • Diarree 
  • Obstipatie 
  • Buikkrampen 
  • Winderigheid opgeblazen buik 
  • Overgeven 
  • Moeheid 
  • Spierpijn 
  • Somberheid 
  • Gewrichtspijn 
  • Huidaandoeningen 
  • Hoofdpijn en migraine 
  • Depressiviteit/ angsten 
  • Oedeem (vochtophopingen) 
  • Aften (zweertjes In de mond) 
  • Zweren In de twaalfvingerige darmen 
  • Maagzweer (wond In de darm of maagwand) 
  • Prikkelbare darmsyndroom (aanhoudende darmstoornis) 
  • Reumatoïde artritis (chronische ontstekingsziekte van gewrichten) 

De verschillen op een rijtje 

Voedselallergie: 

  • Overactieve reactie van het immuunsysteem. 
  • Snel opkomende reactie: binnen twee uur. 
  • Reactie op neus, ogen, keel, huid, longen, hart en bloedvaten en/ of spijsverteringskanaal. Dit kan zich uiten in eczeem, jeukende mond, opgezwollen keel, moeite met ademhalen, galbulten, buikkrampen, braken, shock. 
  • Kan wel gevaarlijk zijn. 

Voedselintolerantie: 

  • Geen overactieve reactie van het immuunsysteem. 
  • Latere opkomende reactie maximaal 48 uur. 
  • Veel voorkomende reacties zijn: hoofdpijn, diarree, vermoeidheid, flatulentie, buikpijn, acne, misselijkheid. 
  • Is niet gevaarlijk. 
Waar wordt op getest bij het vermoeden van een intolerantie?
Groep  Intolerantie
GroentenSjalot, Ui, Prei, Knoflook, Bieslook, Wilde knoflook, Knolselderij, Bleekselderij, Mierikswortel, Witte asperge, Bamboespruiten, Snijbiet, Rode biet, Kappertje, Andijvie, Roodlof, Cichorei, Flespompoen, Pompoen, Gehoornde meloen, Courgette, Komkommer, Artisjok, Wortel, Rucola, Venkelknol, Kool, Bloemkool, Witte kool, Spruitjes, Koolraap, Broccoli, Romanesco, Rode kool, Groene kool, Savooiekool, Meiknol, Paksoi, Chinese kool, Zoete aardappel, Waterkers, Olijf, Pastinaak, Avocado, Radijs, Aubergine, Aardappel, Tomaat, Spinazie, Brandnetelbladeren, Veldsla 
Granen & zadenAmarant, Haver, Koolzaad, Hennepzaad, Quinoa, Pompoenzaad, Boekweit, Zonnebloem, Gerst, Mout (gerst), Lijnzaad, Lupinezaad, Rijst, Gierst, Maanzaad, Pijnboompit, Rogge, Sesam, Tarwe, Tarwezemlen, Tarwe gliadine Tri a Gliadin, Tarwegras, Gluten, Emmertarwe, Durum, Eenkoren, Poolse tarwe, Spelt, Maïs 
PeulvruchtenPinda, Kikkererwten, Soja, Groene boon, Erwten, Sugarsnap, Linzen, Witte boon, Tamarinde, Mungboon 
Fruit Kiwi, Ananas, Papaja, Limoen, Citroen, Watermeloen, Grapefruit, Mandarijn, Sinaasappel, Meloen, Vijg, Aardbei, Lychee, Appel, Mango, Moerbei, Banaan, Passievrucht, Dadel, Goudbes, Abrikoos, Kers, Pruim, Perzik, Nectarine, Granaatappel, Peer, Kruisbes, Rode bes, Braam, Framboos, Vlierbes, Bosbes, Veenbes, Druif, Rozijn 
NotenCashew, Paranoot, Pecannoot, Zoete kastanje, Kokosmelk, Kokosnoot, Kolanoot, Hazelnoot, Tijgernoot, Walnoot, Macadamianoot, Pistache, Amandel 
Ei & melk Karnemelk, Camembert, Emmentaler, Gouda, Hüttenkäse, Koemelk, Mozzarela, Parmezaanse kaas, Koemelk Bos d 4* (Alpha – Lactalbumine), Koemelk Bos d 5* (Bèta – Lactoglobuline), Koemelk Bos d 8* (Caseïne), Buffelmelk, Kamelenmelk, Geitenkaas, Geitenmelk, Kwartel ei, Eiwit, Eigeel, Schapenkaas, Schapenmelk 
Koffie & Thee Zwarte thee, Groene thee, Koffie, Hibiscus, Jasmijn, Kamille, Pepermunt, Moringa, Cacao 
SuperfoodsHuis krekel, Baobab, Aloë, Grote kliswortel, Appelbes, Saffloer olie, Chlorella, Ginkgo, Maca wortel, Migrerende sprinkhaan, Tapioca, Ginseng, Guaraná, Amandelmelk, Nori, Chiazaad, Appelwortel, Spirulina, Paardenbloem wortel, Meelworm, Wakame 
PaddenstoelenChampignon, Eekhoorntjesbrood, Chanterellen, Enoki, Trompette de la mort paddestoelen, Oesterzwam 
Vis/ ZeevruchtenKaviaar, Paling, Rivierkreeft, Kokkel, Krab, Atlantische haring, Karper, Europese ansjovis, Snoek, Atlantische kabeljauw, Zeeoren, Kreeft, Garnalenmix, Forel, Oester, Noorse garnaal, Coquille, Scheermes, Europese schol, Stekelrog, Venusschelp, Zalm, Europese sardine, Tarbot, Makreel, Atlantische roodbaars 
KruidenDille, Dragon, Paprika, Cayenne peper, Chillipeper, Karwijzaad, Kaneel, Kerrie, Koriander, Komijn, Kurkuma, Citroengras, Kardebom, Jeneverbes, Laurierblad,Nootmuskaat, Munt, Basilicum, Marjolein, Oregano, Peterselie, Anijs, Peper (zwart/wit/groen/rood/geel), Rozemarijn, Salie, Mosterd, Kruidnagel, Tijm, Fenegriek, Vanille, Gember 
OverigAgar agar, Honing, Aspergillus niger, Hop, Bakkersgist, Rietsuiker, Biergist, Vlierboesem, M- Transglutaminase (vleeslijm) 

De uitslag

Je ontvangt de uitslag in een compleet overzichtelijk rapport. De (287) voedingsmiddelen zijn ingedeeld in overzichtelijke categorieën. Met een duidelijk kleur (groen – geel – rood) wordt aangegeven hoe sterk je reactie op een bepaald voedingsmiddel is. Onderaan het rapport krijg je aanvullende informatie over alle roodgekleurde voedingsmiddelen met alternatieven, zodat je meteen kunt kiezen voor een soortgelijk voedingsmiddel waar je niet op reageert.

Het rapport bestaat uit 3 onderdelen: 

  • We beginnen met een samenvatting van alle hoofdcategorieën, zodat je direct kunt zien binnen welk gebied jouw aandachtspunten liggen. De hoofdcategorieën zijn: groenten, granen & zaden, peulvruchten, fruit, noten, ei & melk, koffie & thee, superfoods, paddenstoelen, vis & zeevruchten, vlees, kruiden en overige. 
  • In de specifieke hoofdstukken worden de hoofdcategorieën uitgesplitst. In de categorie superfoods vind je 21 soorten. Achter ieder voedingsmiddel staan drie gekleurde bolletjes, zodat je aan de kleur direct kunt zien hoe hevig de reactie is. 
  • In het derde gedeelte van het rapport wordt uitgelegd wat de mogelijke symptomen zijn die samenhangen met een intolerantie op dit specifieke voedingsmiddel. Verder krijg je informatie waar dit voedingsmiddel vaak in wordt verwerkt. Je krijgt informatie waar je op moet letten als je het etiket van een voedingsmiddel bekijkt, omdat allergenen vaak verwerkt worden in producten waarvan je het niet verwacht. Koemelk zit bijvoorbeeld vaak verwerkt in koekjes, kaas, yoghurt etc. Tot slot krijg je een lijst met alternatieve voedingsmiddelen die je als vervangend product kunt gebruiken.