Met een microbioom test doe je uitgebreid onderzoek naar je darmgezondheid
Wil jij te weten komen wat de invloed van je darmen is op je algehele gezondheid? Of ben je op zoek naar de oorzaak van je darmklachten? Voor een antwoord op deze gezondheidsvragen is het nodig om een breed beeld te hebben van je darmgezondheid.
Je microbioom is de verzameling van alle bacteriën die in de darm leven, in totaal zijn dit er tot wel 100.000.000.000.000 zijn in verschillende soorten. De belangrijkste 30 soorten worden je kern-microbiota genoemd, deze 30 soorten worden onderzocht bij deze test.
Dit onderzoek is een combinatie van microbioom, calprotectine en zonuline .
Met behulp van deze onderzoeken wordt jouw darmflora in kaart gebracht, krijg je inzicht in de hoeveelheid ontstekingscellen in de darmen en kom je meer te weten over de werking van je darmwand.
Wanneer is een microbioom test zinvol
- Een gezonde darmwand is van belang voor de opname van essentiële stoffen uit voeding. De Akkermansia bacterie is nodig voor een gezonde darmwand. Het is dus belangrijk dat deze bacterie in voldoende mate voorkomt in de darmen.
- Darmbacteriën zijn nodig voor een goede werking van het immuunsysteem en om allergische reacties te voorkomen. Een eenzijdige darmflora zorgt voor een lagere hoeveelheid antistoffen in de darm. Via deze specifieke antistoffen zorgen darmbacteriën er dus voor dat ziekteverwekkers schadelijke stoffen van buitenaf onschadelijk worden gemaakt in de darm.
- Darmbacteriën hebben een positieve invloed op de suikerstofwisseling en dit draagt bij aan een kleinere kans op het ontstaan van diabetes type 2.
- De Prausnitzii bacterie komt voor in de darmen en heeft een ontstekingsremmende functie. Bij ontstekingen in de darm is de kans dus groot dat dit te maken heeft met het microbioom.
- Darmklachten en het microbioom. Bij mensen met het prikkelbare darm syndroom helpt voldoende diversiteit aan darmbacteriën in de dikke darm bij het verlichten van de klachten.
- De diversiteit aan bacteriën in je darmen wordt in verband gebracht met een grotere kans op overgewicht.
De lijst met gezondheidsthema’s die verband houden met het microbioom is lang. Je microbioom leert je daarom veel over je algehele gezondheid. Met een darm microbioom onderzoek krijg in inzicht in de samenstelling van je darmflora. Fijn om te weten wat goed is en vooral ook waar precies nog verbetering mogelijk is.
Aandoeningen gelinkt aan het microbioom
- Overgewicht
- Diabetes type 2
- Niet alcoholische leververvetting
- Hart- en vaatziekten
- Chronische darmontstekingen (ziekte van Crohn – Colitis Ulcerosa)
- Allergieën (eczeem – Astma – hooikoorts)
- Neurologische storingen
Voeding in relatie tot je microbioom
Voeding en je microbioom zijn nauw met elkaar verbonden eenzijdige voeding kan ervoor zorgen dat je ook een eenzijdig microbioom krijgt. Een eenzijdig microbioom is niet wenselijk omdat verschillende soorten bacteriën ook verschillende soorten functies uitvoeren. Als je dus weinig diversiteit in je darmflora hebt dan kan het zijn dat bepaalde belangrijke functies minder goed uitgevoerd worden. Ook het consumeren van voldoende plantenvezels is belangrijk voor je darm gezondheid. Er zijn namelijk verschillende bacteriën die goed groeien op de vezels die in groente zitten. Een ander voorbeeld is koolhydraat arm eten. Het is op dit moment erg populair maar je darmen hebben korte-keten-vetzuren nodig (zoals butyraat) voor een gezonde darmwand. En dat wordt verlaagd bij een sterke restrictie in de consumptie van koolhydraten. Het is dus verstandig als je extreem weinig koolhydraten eet eens te checken hoe het staat met je prausnitzii en andere butyraat producerende bacteriën. Een microbioom test geeft inzicht.