Home / Blog / Gezondheid / Goede vetverbranders

14 juli 2023

Goede vetverbranders

Goede vetverbranders, daar wil toch iedereen het voordeel van hebben? Het ketogeen dieet, vaak afgekort als keto, is een dieet dat gericht is op het verminderen van de inname van koolhydraten en het verhogen van de inname van vetten, wat leidt tot een staat van ketose in het lichaam. Ketose is een metabolische toestand waarbij het lichaam vet als voornaamste energiebron begint te gebruiken in plaats van koolhydraten. Het ketogene dieet is momenteel nogal een hype. In de praktijk maak ik o.a. gebruik van het 3Care voedingsprogramma. Dit programma is gebasseerd op een mild ketogeen dieet. Er is hierbij een belangrijk verschil ten opzichte van ketogeen dieet, de inname van vetten wordt wel beperkt. Hierdoor is het voor het hele gezin verantwoord om lekker mee te genieten van de heerlijke recepten die in het programma zijn verwerkt.

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die de vetverbranding kunnen stimuleren of ondersteunen. Het is hierbij wel belangrijk om op te merken dat geen enkel voedingsmiddel op zichzelf magische vetverbrandende eigenschappen heeft, maar sommige ingrediënten kunnen wel helpen bij het verbeteren van je stofwisseling.

Avocado

Avocado is een drievoudige vetverbrander. Het bevat gezonde vetten die de stofwisseling versnellen De enkelvoudige verzadigde vetten in avocado’s geven de stofwisseling een boost door de energie producerende cellen te beschermen. Ook helpen avocado’s tegen ontstekingen en een verhoogde bloedsuikerspiegel en vermindert het de kans op hart- en vaatziekten. Lekker in salade of gewoon uitlepelen met peper en Himalayazout.

Bleekselderij

Bleekselderij helpt bij het afbreken van vet in het lichaam. Het werkt vocht afdrijvend, bevat belangrijke mineralen als calcium, magnesium, ijzer en stimuleert het endocrien systeem. Bleekselderij is op allerlei manieren te bereiden. Het wordt veel gebruikt in soepen en sauzen. Onze voorkeur gaat uit naar het rauw eten van bleekselderij. Denk aan salade of als vervanger van een toastje (met bv roomkaas).

Chiazaad

Chiazaden bevatten omega 3-vetten, vezels, proteïnen en stimuleren de stofwisseling en tevens de productie van glucagon, een hormoon dat vet verbrandt.

Groene thee

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat groene thee de stofwisseling versnelt. Groene thee helpt stresshormonen te verlagen, vermindert slecht cholesterol (LDL), helpt buikvet te verbranden en voert afvalstoffen af. Het is bovendien rijk aan antioxidanten.

Eieren

Een ei hoort er dagelijks weer bij en is volgens recente onderzoeken zeer gezond. Eieren bevatten vitamine B12 die essentieel zijn voor vetafbraak in het lichaam en eieren zijn rijk aan aminozuren.

Kaneel

Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat kaneel indirect helpt bij het verliezen van lichaamsvet. Het consumeren van 6 gram kaneel per dag zorgt er voor dat je lichaam minder insuline aanmaakt. En minder insuline in je lichaam betekent minder opslag van lichaamsvet. Probeer een aantal grammen kaneelpoeder per dag te verwerken in je voeding.

Koffie

Veel mensen houden van een lekkere kop koffie in de ochtend. Het maakt je wakker en alert. Dat is te danken aan de cafeïne. Dit zorgt er voor dat de hartslag versnelt, het bloed meer zuurstof opneemt en de stofwisseling activeert. Koffie geeft energie en laat je meer vet verbranden, mits je het zwart drink. Als je niet meer dan 3 koppen koffie per dag (liefst ’s morgens) drinkt is het heel gezond.

Kokos(vet/olie)

Kokos bevat MCT-oliën die snel omgezet kunnen worden in energie, waardoor er minder vet wordt opgeslagen. Het binnenste van een kokosnoot – het witte vruchtvlees en het kokoswater – is enorm gezond. Maar ook de kokosolie die hiervan gemaakt wordt is erg goed voor je gezondheid. Kokos bevat enzymen die je stofwisseling verhogen. Daarnaast zitten er in kokosvlees veel vezels die zorgen voor een gezonde darmwerking.

Konjac

Konjac is een zure wortel die veel gegeten wordt in Aziatische landen, maar is nu ook hier te verkrijgen is als vervanger van pasta en rijst. Het is zeer vezelrijk en bevat geen koolhydraten, vetten en nagenoeg geen calorieën. Konjac bevat glucomannan, dat een vet verbrandende werking en een goede stoelgang activeert. Konjac zwelt op in de darm en daarom is het raadzaam om er water bij te drinken. Het is te koop onder de naam Zeropasta (Action), Shirataki of Slimpasta. De pasta is gaar en kan zo worden toegevoegd aan een gerecht. Let op: Konjac een zure wortel, dus voor gebruik goed afspoelen met water!!!

Ongebrande noten

Onderzoekers van Harvard zijn er achter gekomen dat ongebrande noten (geen pinda’s) buikvet kan verbranden. Ze zijn rijk aan voedingsstoffen, vezels, tannine en polyfenolen die een sterke antioxidatieve werking hebben. Ondanks de hoge calorische waarde van noten leveren ze geen bijdrage aan gewichtstoename bij normaal gebruik (maximaal 30 gram per dag). Ongebrande noten (geen pinda’s) beschermen tegen hart- en vaatziekten.

Pepers

Volgens een studie van de UCLA (Universiteit van Californië, Los Angeles) uit 2010 helpt capsaïcine (een stof die in pepers zit) bij het vet verbranden. Er zijn allerlei soorten pepers verkrijgbaar die een heerlijke smaakmaker zijn voor de maaltijd.

Vette vis

Zalm en andere vette vissen bevatten ongeraffineerde vetzuren, die natuurlijke vetverbranders zijn. Ook zoute haring, makreel, sardines en schelvislever zijn gezonde vetverbranders.

Meer interessante blogs